De Wayandotte kriel is met recht een alleskunner te noemen. Het is één van de bekendste kippenrassen onder de krielkippen en dat is niet voor niks. Deze kip kan uitstekend gehouden voor de eieren, het vlees en, door de vele verschillende kleurslagen, voor de fokkerij. Maar dit zijn niet de enige pluspunten van deze kip. In dit artikel leest u waarom de Wayandotte kriel de perfecte kip is voor in uw kippenhok.

Trouw in broedsheid

De Wayandotte kriel staat bekend om zijn trouwe broedsheid. Dit is ideaal als u de wens heeft om kuikentjes te fokken met uw kippen. Vaak broed deze kip haar eieren zelf uit en hoeft u dus geen gebruik te maken van een broedmachine. Ook na het uitbroeden van haar eieren is deze kip een geboren moeder. Ze zal alles doen wat in haar macht ligt om haar kuikens groot te brengen.

Eitje?

Het ene kippenras legt beduidend meer eieren dan het andere ras. Deze krielkip heeft een legproductie tussen de 80 en 245. Daarom is deze kip met reden de meest gebruikte legkip. Tel daar nog eens bij op dat deze kip onder de krielkippen valt en daarom veel lichter en dus minder ruimte nodig heeft dan andere, grote kippen, en je snapt waarom deze  kippensoort zo immens populair is.

Gezellig karakter

De Wayandotte kriel heeft een uitstekend karakter. Het karakter kan het best omgeschreven worden als gezellig en vertrouwelijk. Zeker als je het vergelijkt met andere kippenrassen waar veel meer agressie en wantrouwen in voorkomt. Zeker als u kinderen heeft is het natuurlijk enorm belangrijk dat u vriendelijke en gezellige kippen in uw tuin heeft lopen. Omdat er veel verschillende soorten kleurslagen zijn wisselt het karakter onderling echter nog wel. De columbia’s bijvoorbeeld scharrelen graag hun eigen kostje bij elkaar en laten zakvoer daarom liever links staan. Daarentegen zijn de zilver zwartgezoomden liever lui dan moe en daarom tevreden met zakvoer.